Ingredients:
500g spaghetti- rebus, Toscana & simpul menjadi anggaran an 20 sanggul
~~~~~
1kg ikan parang
3 sudu besar udang hidup (kecil)
2 sudu besar udang kering
1 sudu besar lada boh (I just use 2or 3 dried cili, whole
500g santan
5 sudu besar rempah kari ikan
~~~~~
15 ulas bawang merah (shallots)
4 ulas bawang putih
3 batang serai
5cm lengkuas
3 cm halia
1/2 tsp belacan
All this to be blended fine
~~~~~
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
All sliced fine
~~~~~
2 sudu besar kerisik
1 sudu kecil gula melaka
3 keping asam keping
3/4 cawan minyak
7 cawan air (anggaran)
Garam
Bahan iringan
1 cawan sambal belacan
1/2 cawan lobak asin cencang
~~~~~
2 labu bawang besar
40 helai daun kesum
40 helai daun selasih
All sliced thinly
~~~~~~
2 biji timun- hiris nipis mengikut kulit
500g tauge- buang ekor
Bersihkan ikan, udang basah dan udang kering. Rebus bersama 5 cawan air, toskan. Keluarkan tulang ikan dan kulit udang. Kisar semua isi hingga halus.
Pijar minyak di dalam periuk, tumis bawang yang dimayang hingga kekuningan. Masukkan ramuan yang dikisar, masak hingga terbit minyak.
Masukkan campuran ikan dan udang serta air rebusan, masak di-atas api kecil hingga mendideh.
Sementara itu, sediakan periuk lain dan masak santan hingga sekali mendideh. Masukkan kuah campuran ikan dengan udang tadi, kacau rata. Taruk asam keping, cili kering dan kerisik. Kecilkan api dan masak hingga santan pecah minyak, agak 30 minute. Taruk daun kesum.
Sekiranya terlalu pekat, tambah air. Taruk garam, gula mengikut rasa.
Selamat mencoba.
No comments:
Post a Comment